Allt om stekpannor

Din stekpanna är förmodligen en av de föremål i din köksutrustning du använder oftast – näst efter knivar och kaffemaskinen ungefär. Därför är det viktigt att du satsar på stekpannor av hög kvalitet när du ska köpa nya pannor. Det finns mycket som kan vara bra att tänka på vid köp av stekpanna, så om du är i köpartagen får du här lite tips.

Utbudet av stekpannor är stort, mycket större idag än det en gång var. Det finns stekpannor av lite olika material och stekpannor med lite olika beläggningar – allt efter vilka behov du har och vilken typ av mat du lagar oftast.

Stekpannor i gjutjärn är en riktig klassiker. Det finns flera fördelar med att välja en gjutjärnspanna framför en vanlig stekpanna. Dels är gjutjärnet mycket tåligt. Om du sköter din gjutjärnspanna på rätt sätt kan den hålla i evigheter. Gjutjärnspannor har generellt sett en ganska tjock botten vilket gör att värmen sprids bra i pannan – den är alltså lika varm över hela bottnen och även en bit upp på kanten. En stekpanna i gjutjärn tål en mycket hög värme – det är i princip omöjligt att förstöra den enbart med värmen. Tack vare den fina fördelningen av värme blir din köttbit perfekt stekt oavsett storlek och allt i pannan blir färdigt ungefär samtidigt. En annan stor fördel med stekpannor i gjutjärn är faktiskt också en hälsoaspekt. Du som lider av lågt järnvärde antingen vid graviditet eller bara av naturen gör klokt i att använda en gjutjärnspanna så mycket som möjligt i din matlagning – den frisätter nämligen järn och berikar på så sätt maten med det extra järnet. Hur stor skillnad det gör att laga mat i en stekpanna av gjutjärn är förstås svårt att veta, men eftersom en gjutjärnspanna dessutom har andra fördelar så varför inte ge den ett försök?

Så vad är då nackdelarna med stekpannor i gjutjärn? Tja, att gjutjärn kan rosta är de flesta säkert medvetna om. Din gjutjärnspanna behöver därför diskas omgående efter användningen och torkas så den blir helt torr så fort som möjligt. Pannan behöver återfettas ibland för att behålla sin fina yta vilket gör att risken för att mat bränner fast blir mindre. En annan vanlig nackdel är att en gjutjärnspanna är väldigt tung att lyfta. Huruvida detta är en stor nackdel eller inte beror givetvis på hur stark den som ska laga maten är i armarna. Idag finns det också lättare stekpannor i gjutjärn. Dessa har något tunnare botten och kanter men sprider ändå värmen på ett bra sätt.

Det finns givetvis också stekpannor i andra material än gjutjärn – en av de vanligaste typerna av stekpannor idag är lättviktspannor i aluminium som är försedda med en stekyta av ett plastskikt som kallas non stick, teflon, tefal, quickslip eller silverstone. Dessa stekpannor är bra för dig som vill laga maten med så lite fett som möjligt utan att riskera att maten bränner fast. Stekpannor med dessa non stick beläggningar är väldigt ömtåliga så om du satsar på en sådan – var noga med att aldrig steka på för hög värme och att endast använda köksredskap av plast, silikon eller trä – aldrig metall eftersom det lätt skadar ytan.

En tredje typ av stekpannor är en variant på lättviktspannan med non stick beläggning, men där beläggningen också innehåller en viss halt av den tåliga metallen titan. Det räcker med ytterst liten andel titan för att göra din stekpanna mycket tåligare – dock kvarstår råden – stek inte för varmt i en titanstekpanna och använd endast köksredskap i plast, silikon eller trä i din stekpanna.

Det var lite om att köpa stekpannor. Kom gärna tillbaka senare för fler artiklar om olika typer av köksutrustning!

Culina är en köksbutik som har ett stort sortiment av stekpannor och annan köksutrustning som du kan köpa online – besök Culina.se!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>