Allt om vin

Vin är en måtidsdryck eller en festdryck för många. Viner finns i många färger och är gjord på olika frukter och ibland bär för att få olika smak. Men varifrån kommer vin? Finns det äkta vin?

EU som har pippi på att definiera all säger att vin är en dryck av jästa krossade druvor. Det äppelvin vi har gör i Norden räknas tydligen inte som vin om man inte blandar i lite druvor. Sen finns det krav på olika alkoholstrykor och olika jordar som man odlat druvorna i för att definiera vin som vin.

Vin är en av de äldsta tillagade drycker vi använder endast te anses vara äldre. Att göra eget vin är ingenting nytt – arkeologer är tämligen så överens att vin är cirka 4000 år gammal. I Georgien gjorde det första vinet av vildrankor och det vinet var rött. Kunskapen utvecklades och man började att odla vinrankor för att göra vin. Vintillverkningen spreds till Orienten och till Medelhavet och man började att experimentera med olika druvor och jäsningstekniker.

Skulle vi idag testa de första georgiska vinerna så skulle vi troligen inte gilla dessa viner vi skulle tycka att de smakade jästa och ganska beska. Vinets uppsving över hela Europa kom med Rommarriket – soldaterna hade med sig vin till sina garnisoner i England och Frankrike. Över medeltiden spreds vin till Europas alla hörn. Givetvis var vin ingenting för fattigt folk – fattigt folk drack det folkliga öl. De största vinhandlarna i Europa var Cistercienserna munkarna.

Under 1800-talet började man expermientera med att göra eget vin av äpplen och hallon. Det som idag kallas för cider är försök att göra eget vin i norra Europa där druvor inte kunde odlas.

Idag är det en utbredd hobby att göra eget vin. Vill man göra eget vin är det enklast att börja med att köpa vinsatser – det finns vinsatser som hjälper till med jäsningen och du kan själ experimentera med olika druvor eller frukter. När vinet har jäst klart buteljerar du och låter vinerna mogna ut i ett par månader innan du provdricker dina egna viner. Hos Partajtema hittar du vinsatser för klassiska viner som är gjorda på druvor hos Mixhuset kan du hitta vinsatser för att göra äppelviner och vanliga druvviner.

En vinsats brukar vara komplett med alla ingredienser du behöver för att få vinet att jäsa som du vill. Till de flesta vinsatser så kommer det instruktioner för hur du behöver göra. Det man behöver köpa är en vintunna i plast och jäsrör. Utan ett jäsrör riskerar man att vintunnan exploderar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>