Åteljakt

Åteljakt är hett omdebatterat av många orsaker. Åteljakt är ett sätt att jaga som använder modern teknik för att identifiera bytesdjur och larma den som äger åteln. En åtel betyder egentligen en plats där man lägger ut foder för att locka fram bytesdjur att äta. Åteljakt är en gammal jaktmetod som använts i tusentals år. Anledningen att åteljakt har blivit så omdebatterat just nu är att man använder kameror och belysning för att hitta byten – åtelkamera och åtelbelysning.

En åtelkamera reagerar och börjar filma eller fotografera så snart ett bytesdjur kommer fram. En åtelkamera har alltså någon typ av rörelse och börjar att filma. En avancerad åtelkamera har även en sensor som inte reagerar innan ett tillräckligt stort djur kommer fram – så en åtelkamera för älgjakt som besöks av en räv inte reagerar på räven utan förblir i stand by till ett större djur kommer. En åtelkamera kan vara kopplad till en dator eller en telefon – när ett djur kommer fram till en åtel spelas det in och det ringer i din telefon.

Du kommer inte hinna fram till platsen för din åtel genom en åtelkamera men du får chansen att lära dig hur ett djur rör sig kring din åtel. De flesta av våra vanligaste djur för jakt är skymningsdjur eller nattlevande djur. Då behöver du ett annat jakttillbehör – åtelbelysning. Åtelbelysning är en grön lampa som lyser upp ett större område. De flesta av våra bytesdjur har dåligt färgseende och kan inte ens se att det är upplyst med grönt ljus. Det blir dock en liten skiftning i ljus av åtelbelysning – åtelbelysning bör därför stå på varje natt och hela tiden även om din åtelkamera är inaktiv så djuren vänjer sig vid din åtelbelysning.

En åtelkamera kan vara ett av de bästa jakttillbehör en erfaren jägare kan ha. Tyvärr finns det många som ägnar sig åt olovlig jakt med en åtelkamera – ofta handlar det om rovdjursjägare eller bönder till tamboskap som använder sig av en åtelkamera för att döda varg, djärv eller björn. Samtliga, varg, björn och djärv är fridlysta djur och för att få jaga dessa krävs speciella jagttillstånd av länsstyrelsen. Det handlar då om jakt av enskilda individer som har beteenden som är farliga som till exempel björnar som går in i byar och äter ur soptunnor.

Åtelkamera och åtelbelysning är bra jakttillbehör och används inte bara i jakt utan även zoologer och andra viltforskare använder åtelbelysning och åtelkameror för att lära känna djurens beteenden.

Att sätta upp en åtelkamera kräver tillstånd från länsstyrelsen och tillstånd till en åtelkamera nekas alltid i närheten av friluftsområden, sjöar och bosättningar med hänsyn till integriteten. Om du vill köpa jägarutrustning och jakttillbehör – klicka här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>