Barn och Hundar i Bil

Bilsäkerhet är viktigt för både människor och djur. Det talas ju mycket om barnsäkerhet för barn i bilen idag så de flesta är säkert fullt medvetna om vad som gäller här, men för säkerhets skull kan vi dra det här med barn i bilen lite snabbt. Alla barn under fyra års ålder bör utan undantag färdas i bakåtvänd barnstol i bilen. Detta har ingenting med barnens längd och vikt att göra egentligen, utan helt enkelt att barns proportioner skiljer sig mot vuxnas. Barns huvuden är mycket tyngre i förhållande till resten av kroppen är om man jämför med vuxna. Detta innebär att barn som färdas framåtvänt löper större risk att bryta nacken vid en frontalkrock. Nackens muskulatur är helt enkelt för svag för att klara den påfrestning och de krockkrafter den utsätts för i samband med kollisionen. En bakåtvänd bilstil för barn tar emot huvudet och dämpar därför dessa krafter på ett bra sätt.

Så då har vi förklarat varför små barn sitter bakåtvända i bilen upp till fyra års ålder då nacken hunnit växa sig starkare. Nu till komfortfrågor. Alla föräldrar vill att barn ska sitta komfortabelt i bilen eftersom de då är lugna och tysta vilket minskar stressen hos föräldrarna och därmed risken för en krock. Nyfödda bebisar bör ligga ner i en bra vinkel som både fångar upp barnet vid en eventuell kollition och dessutom är skonsam för ryggen. Därför är vinkeln i ett babyskydd viktigt och det är också därför man bör satsa på ett riktigt babyskydd som är anpassat för riktigt små barn och upp till ett år eller 13 kg. Därefter byter man till en större bakåtvänd stol som är avsedd för barn upp till 4-6 år beroende på barnets storlek. Denna stol får bytas ut först efter barnets fyraårsdag och då är det bästa för barnet en renodlad framåtvänd bältesstol. Det finns också bälteskuddar som är en sorts vanlig kudde som höjer upp barnet i en bra höjd som gör att bilens bälte fungerar som det ska. Dessutom är denna bälteskudde försedd med horn på bägge sidor som säkerställer att bilens bälte hamnar på rätt plats – över barnets höftben – inte över magen. Skillnaden mellan en bälteskudde och en bältesstol är att bältesstolen har sidor och nackstöd vilket ger ett visst sidokrockskydd samt förhindrar att sovande barn faller ur bältet. Det var det om barn i bilen. Nu till hundar.

Det är inte alla hundägare eller blivande hundägare som tänker på det, men en lös hund i bilen är inte bara farligt för hunden utan också för alla människor som åker med i bilen. En lös hund på 30 kg ger en krockkraft på ett ton vid en frontalkollision i 50 km per timme – krafter som kan både döda och skada såväl barn, vuxna och hunden själv. Därför är det viktigt att hundar transporteras i en hundbur eller i ett bilbälte som är avsett för hundar. En hundbur är en ganska enkel och komfortabel stålkonstruktion med överdrag av canvas. I en hundbur kan man sedan bädda och göra det mysigt och trevligt för hunden med en mjuk hundfäll, några leksaker och kanske till och med någon kudde eller hunddyna. Det är bra om hunden vänjer sig vid sin hundbur redan som valp eftersom hunden då känner sig trygg och trivs i sin hundbur. Hundburar kan förankras på ett säkert sätt i bilens baklucka eller – om det är en liten hund med en liten hundbur – i bilens säte med hjälp av bilbältet.

Så oavsett om du och din familj åker långa eller korta sträckor i bil – se till att både barn och hundar har det bra och färdas säkert i bilen. Trevlig resa!

Allt för barn i bilen: besök Barnresebutiken.se
Hundburar för hund i bilen: besök 4dogs.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>