Därför skall du äta magnesium

Varför är Magnesium så viktigt för kroppen?

Magnesium kan vara kroppens viktigaste mineral. Det är en antioxidant som har positiv inverkan på i stort sett hela kroppen och är särskilt viktig för tänder, benstomme och skelett. Magnesium gör oss även pigga och glada, eftersom det behövs för att tillverka serotonin – kroppens lugnande må-bra hormon. Magnesium är också viktigt för kroppens celler. Det är viktigt för proteinsyntesen, cellmembranens stabilitet och nerver och musklers funktion och ca. 300 andra viktiga funktioner i kroppen. Det aktiverar upp till 76 % av alla enzymer i kroppen. Så vid brist på magnesium minskar eller upphör en stor del av alla kroppens enzymreaktioner.
Magnesium förbrukas vid stress. Magnesiumbrist kan leda till trötthet och depressioner, kramper, oregelbunden hjärtrytm och muskelsvaghet. Kroppen är beroende av magnesium för att omsätta kalcium. Det är vanligare med ett underskott av magnesium än ett överskott av kalcium, så för många är det en bra idé med ett tillskott av magnesium. Men detta gör också att ett underskott av magnesium på sikt kan leda till brist på kalcium. Brist på kalcium kan i sin tur leda till benskörhet, en av västvärldens vanligaste sjukdomar. Så i vissa fall av kalciumbrist hjälper det alltså inte att bara öka sitt intag av kalcium, man måste även öka intaget av magnesium.

Magnesium i mat

Magnesium finns i maten, främst i gröna växter, bönor, linser, mjölk, fisk och flera sorters spannmål. Mörk choklad, med minst 70% kakaohalt, innehåller också en hel del magnesium. I dagens västerländska kost kan det vara svårare att få i sig det magnesium man behöver. Raffineringsprocessen, som mycket av vår mat genomgår, har nämligen en negativ inverkan på magnesiumhalten i maten.

Men som med allt annat ska man heller inte få i sig för mycket magnesium. Mer än 500 mg per dag kan leda till oönskade biverkningar. Det exakta rekommenderade dagliga intaget av magnesium är 350 mg för män och 280 mg för kvinnor.

Så genom att äta färsk, oraffinerad mat, som t.ex. färska bladgrönsaker, nötter och bönor man öka sitt magnesiumintag på ett naturligt sätt. Men för den som har svårt att få i sig tillräckliga mängder av magnesium i kosten finns det många bra kosttillskott med magnesium att välja mellan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>