Doppresent – Lite tips

Att komma på vad man ska köpa i doppresent är inte alltid så lätt, allra helst inte om man inte har barn själv, eller om det var länge sedan ens egna barn var små. Man kan säga att det går trender i det här med doppresenter och den present man har med sig till en baby som ska döpas är kanske den viktigaste presenten man någonsin ger ett barn. Det är viktigt att det blir rätt och att presenten tas emot på rätt sätt.

Länge var det populärt att ge bort saker som smycken, sparbössor, fotoramar, fotoalbum och prydnader i silver som doppresent. Visst är dessa presenter populära än idag i en del kretsar, men idag finns det andra värden som nyblivna föräldrar sätter högre än vackra saker i ädelmetaller som i princip bara används i dekorativt syfte.

Ett av de värden som många nyblivna föräldrar värdesätter väldigt högt idag är miljön och hälsa. Dessa två hänger faktiskt ihop väldigt bra: saker som långsiktigt är bra för miljön är generellt sett också bra för barnets hälsa både idag och i framtiden. Miljön kan främjas på flera sett och en sak som bevisat skulle göra en stor positiv påverkan på miljön är att dra ner på konsumtionen och sluta köpa onödiga prylar oavsett om de är tänkta som doppresenter, bröllopspresenter eller till dig själv.

Därför: 1) Köp endast sådant som behövs och som du vet kommer att användas. Köp saker av riktigt hög kvalitet som kan hänga med barnet under många år – inte plastskräp som går sönder efter några användningar och sedan hamnar högst upp på sopberget. Köp inte en elektronsik high tech gunga till barnet – en vanlig babysitter och en enkel vanlig gunga duger fint. Välj hellre enkla saker av god kvalitet än high tech prylar som kan gå sönder när du köper doppresenter till ett barn.

2) Tänk ekologiskt. En nyfödd liten baby förtjänar de renaste och finaste sakerna man kan hitta på marknaden – framför allt vill man så långt som möjligt undvika att utsätta barnet för miljögifter, tungmetaller och andra gifter som kan finnas i kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel – som lätt kan lämna rester som det finns spår av i babykläder och babyfiltar även efter ett antal tvättar. Om du väljer ekologiska produkter så vet du att produkterna är så rent framställda som över huvud taget är möjligt om man inte odlar bomullen i sin egen trädgård.

3) Tänk rättvisemärkt. Fair trade är ofta snäppet bättre än ekologiskt eftersom det förutom krav på renheten i processen också ställer krav på bra villkor för de arbetare som framställer produkten – från bomullsodling och hela vägen till butikshyllan. Dessutom går en del av vinsten för fair trade produkter till det samhälle där produkten framställs – tack vare att vi handlar rättvisemärkt kan fattiga barn få tillgång till vård, skola och annan omsorg. Genom att handla rättvisemärkta doppresenter visar du barnet och dess föräldrar omtanke om barnet och om den värld som barnet ska växa upp i.

Kika på alla ekologiska och fair trade doppresenter här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>