Funktionalism, Dansk Design och Stelton

Funktionalism är en stil inom arkitektur och design som fick sitt genombrott i Europa under 1930-talet. Framför allt slog funktionalismen igenom i arkitekturen då man designade hus främst utifrån deras viktiga funktioner snarare än att det skulle se estetiskt vackert ut. Istället för att besmycka byggnader och andra produkter med onödiga attribut som enbart var till för ögat men inte fyllde någon funktion. Produkter och byggnader designades nu med vanliga geometriska figurer i åtanke, så som kuber, rätblock och cylindrar vilket ger en enkel och funktionell form utan onödiga krusiduller. Ytor var och är ofta slätputsade, ljusa och husen fick enkla platta tak och ytterst få om några utsmycknader. Funktionalismen ingår i stilen modernism och slog igenom först på byggnader under trettiotalet, men den har också gett inspiration till det mesta som designats under kommande decennier.

Särskilt inom dansk och skandinavisk design ser man tydliga spår av funktionalism i de saker vi köper än idag. Vi tycker om de rena raka linjerna, de klara färgerna och de fräscha ytorna vilket kan vara en av anledningarna till att svensk och dansk design är så populärt i norden och i andra delar av världen än idag. Under åren har det skapats många snygga designföremål som idag är riktiga designklassiker.

En produkt som de flesta säkert känner igen – och som många förmodligen äger eller känner någon som äger, är den berömda kaffetermosen från Stelton – ett bra exempel på en design som togs fram under 1960-talet, då funktionalism och modernism ännu hade sin peak – och som än idag är otroligt populär. Kaffekannan från Stelton har en enkel men genial design som passar lika bra in i dagens kök som i 60-talets kök. Kaffetermosen är cylinderformad med ett enkelt handtag och ett runt smart vipplock som gör det enkelt och smidigt att hälla kaffet i muggen. Steltons kanna finns i nästan hur många färger som helst – från en enkel svart eller metallic silverfärgad kaffetermos till en limegrön, orange, gul, lila eller i princip vilken färg som helst som du kan önska dig. De färgglada kannorna från Stelton är en typ av design som förmodligen aldrig går ur tiden. Vi kan tröttna på färgen på vår kaffetermos, men vi tröttnar knappast på en ren, enkel och snygg cylinderform eller på en kaffetermos som håller kaffet vid rätt temperatur eller ett praktiskt vipplock som förenklar vardagen.

Steltons kaffetermos är bara ett exempel bland hundratals, kanske tusentals utmärkta nordiska designsaker som utvecklades under funktionalismens och modernismens tid och som står sig väl än idag – men den är ett mycket bra exempel på design där fokus lagts på funktionen och den enkla rena designen bara hängt med i år ut och år in.

Funktionalism och dansk design när den är som bäst.

Köp Stelton inredning hos Inredum.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>