Lampor och Belysning hemma

Sällan är det så påtagligt som under hösten, hur viktigt det är med en bra och genomtänkt belysning hemma. Faktum är att under vinterhalvåret behöver vi ha lampor lysande under många timmar varje dygn – endast några få timmar mitt på dagen är dagsljuset tillräckligt starkt för att lysa upp rum som har stora fönster som ger ett bra ljusinsläpp. Sedan det elektriska ljuset kom under 1800-talet har vi gjort oss beroende av bra lampor och belysning. Men att få till en riktigt bra belysning är inte alltid så lätt. Har du tänkt på att det krävs minst fyra olika ljuskällor för att ett rum ska bli funktionellt och trevligt att vistas i?

Generellt för alla typer av rum gäller att man behöver ha åtminstone en taklampa och tre mindre ljuskällor av olika typer. Naturligtvis kräver större rum fler lampor än mindre rum eftersom det blir en större yta som ska lysas upp.

Taklampor är kanske de lampor man tänker på först när man ska köpa lampor till ett nytt hem. Taklampan lyser upp hela eller stora delar av rummet vilket är bra vid till exempel städning, barnens lek eller andra fysiska ”vakna” aktiviteter.

Övriga ljuskällor består huvudsaklingen av tre typer av belysning: Riktad koncenterad belysning är lampor avsedda att ge ett bra ljus på en begränsad yta så att man kan se detaljerna som till exempel vid läsning. Detta kan handla om spotlights eller andra starkare lampor som skrivbordslampor eller vägglampor. Mysbelysning är lampor som ger ett softare ljus och kan antingen vara vägglampor, bordslampor eller golvlampor – till och med ljusslingor kan om de placeras på strategiska ställen ge en bra mysbelysning. Slutligen har vi ljuskällor som framför allt används för att framhäva enstaka föremål i inredning – till exempel tavelbelysning, belysning i vitrinskåp eller på en hylla med prydnader. Här är minispotlights eller lister med flera små led lampor extra bra. Tillsammans bildar dessa olika typer av lampor en helhet, en bra allmänbelysning som gör ditt rum anpassat för de olika aktiviteter som sker där.

Givetvis är inte tanken att ha alla dessa lampor tända samtidigt – det vore varken mysigt eller särskilt energieffektivt. Taklampan är faktiskt den lampan som jag personligen mest sällan har tänd. Den används i princip bara vid städning eller när barnen leker aktiva lekar i sitt rum. I mitt eget sovrum skulle en taklampa knappt behövas om det inte vore för städningens skull.

Övriga lampor med riktad belysning eller mysbelysning kan kombineras ihop efter vad som sker i rummet för tillfället. Sitter jag och läser vill jag gärna ha min läslampa nära mig, men längre bort behövs någon annan slags belysning som en bordslampa, fönsterlampa eller annan lampa som ger ett mjukare sken. Med lampor längre bort blir rummet trevligare att vara i, men det kan också vara skönare för ögonen att ha ett spritt ljus snarare än en upplyst bok och resten av rummet i mörker. Om jag slappar och lyssnar på musik behövs några olika softare lampor i olika delar av rummet, umgås jag med vänner och spelar sällskapsspel behövs lite starkare belysning än så, kanske en taklampa över matbordet eller någon väl vald golvlampa där vi sitter. Ser jag på tv kan jag oftast släcka någon av mina lampor eftersom tv:n i sig också utgör en ljuskälla. Har man många lampor i ett rum har man alltid möjligheten att kombinera ihop dem till en perfekt balanserad belysning hemma – och få rummen att kännas inbjudande och trevliga att vistas i.

Så var köper man då belysning om man vill handla på nätet? Jag köper mina lampor hos Trivselljus eller Entré Present och Interiör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>