Regnkläder ska andas

Nu när vintern snart är över är det hög tid att se över vårens och sommarens kläder. Förvisso vill väl de flesta helst fundera över sköna shorts och snygga t-shirts, men faktum är att vår och sommar i Sverige oftast betyder mer regn än solsken. En svensk vår och sommar kan vädret växla otroligt mycket – sol, regn, blåst och stiltje. Tidigare tänkte väl de flesta på galonkläder när man diskuterade regnkläder – men idag är regnkläder i princip detsamma som vanliga ytterkläder som funkar utomhus både i regn och solsken. Skalkläder som andas och är vattentäta har funnits sedan 1980-talet ungefär, men det är först under det senaste femton åren som skalkläder har blivit tillräckligt bra för att fungera som regnkläder för den som är utomhus flera timmar i hällregn.

För den som ställer höga krav på regnkläder finns det idag ett ganska stort utbud att välja på – det finns regnkläder som är vattentäta och andas i alla prisklasser. Men vad är det då som skiljer en regnjacka i 500-kronorsklassen från en regnjacka i 5000-kronorsklassen? Mycket hänger på materialet och hur dessa regnkläder stänger regnet ute. Det finns egentligen två sätt att tillverka vattentäta regnkläder – antingen med ett membran som är invävt i tyget eller med så kallad coating – en slags impregnering som ligger utanpå tyget. Regnkläder i exempelvis gore-tex eller Reimas eget material Reima Tec har det invävda membranet och är därför dyrare att tillverka och därmed dyrare i inköp än regnkläder med coating. Den stora skillnaden rent funktionsmässigt är att regnkläder med invävda membran har en längre livslängd så plaggets vattentäthet helt enkelt tål mer slitage och fler tvättar. Ofta är regnkläder i gore-tex eller andra membrantyger också mer vattentäta – det vill säga de håller tätt längre.

Vattentätheten i regnkläder mäts i hur högt vattentryck plagget tål – eller hur hög vattenpelare ett visst material kan stå emot. Regnkläder som har en vattentäthet på 2000 mm vattenpelare tål till exempel en promenad i duggregn eller en kortare stund i ösregn medan regnkläder som har en vattentät på 20000 mm vattenpelare tål flera timmar i ösregn utan att släppa igenom någon fukt. Gore-tex har oftast en vattentäthet på 25000 mm – 45000 mm vattenpelare vilket är väldigt bra. Gränsen för att ett plagg ska få kallas regnkläder går vid 2000 mm men jag rekommenderar att ni väljer regnkläder som har minst 10000 mm vattenpelare om ni har barn som går i förskolan eller skolan eftersom barn ofta förväntas vara utomhus länge även när det regnar.

Men bra regnkläder ska också andas. Med regnkläder som andas och som dessutom ofta är snyggt designade så kan kläderna användas även när det inte regnar. I ett växlande väder är det skönt om barnet slipper byta om när vädret går från regn till solsken till regn igen – det är helt enkelt något som underlättar er vardag. Men än viktigare är det faktum att regnkläder som andas håller dig eller ditt barn torrt inifrån. Att kläder andas innebär att de transporterar bort den fukt som bildas i huden – alltså svett. Om man svettas mycket blir kläderna man har under regnkläderna blöta inifrån vilket snabbt kan kyla ner huden. Med regnkläder som andas håller ni er helt enkelt torra och varma även när det är regnigt och kallt utomhus.

Regnkläder för hela familjen hittar du i Smilebutiken.
Regnkläder för dam hittar du hos Waxholm by the sea.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>