Så här kan du använda L-stöd

Så här kan L-stöd användas
Exempel hur L-stöd kan användas

L-stöd är något som finns och används nästan överallt omkring oss. Men det är inte alltid man tänker på det. Bilden till höger visar en typisk parkeringsplats i vilken stad som helst. I detta exempel har L-stöd använts för muren och trappan.

L-stöd fungerar som en stödmur och fungerar som ett enkelt sätt att hantera höjdskillnader. Det går sedan fylla med bland annat jord, asfalt eller t.om. vatten. I Södertälje har t.ex. Liljeholmens Cementvarufabrik byggt L-stöd runt en sjö.

Sjö i Södertälje med L-stöd
En sjö i Södertälje som använder L-stöd runt omkring

L-stöden finns i flera olika modeller. Du kan anpassa mot olika hörn och höjder samt även med olika utseenden. Om du åker igenom ett villaområde och tittar omkring är det inte helt ovanligt att man ser något hus som använder L-stöd för terrassen, gräsmattan eller trappen. Om du går till en tillverkare så finns det ofta flera olika standardmodeller som säljs direkt eller om du istället behöver specialbeställa med unika mått så finns den möjligheten också.

Historien bakom L-stöd går många år tillbaka i tiden. Liljeholmens Cementvarufabrik är ett av företagen som varit verksamma i princip från början och de startade tillverkningen av L-stöd redan under 50-talet. Deras första leveranser skedde bland annat till Stockholm Stad (inte helt illa.).

Med tanke på den långa branscherfarenheten så är det kanske inte så konstigt att L-stöd idag är ett av de populäraste sätten att hantera höjdskillnader inom bygg. Om du åker till ett nytt lägenhetsbygge så är det nästan garanterat att du ser någon form av L-stöd. Om inte vid parkeringen så kanske vid förråden eller längst gångarna.

L-stöd är trots sin populäritet tunga och kan vara svåra att hantera. Därför erbjuder de allra flesta tillverkare även montage, så de kan åka ut till bygget med lastbilar för att hjälpa till med både avlastning och montage.

Med tanke på hur långt utvecklingen av L-stöd kommit, är det ännu mer intressant hur produkten ser ut om 20 eller t.om. redan om 10 år. Blir det ännu enklare, lättare eller billigare?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>