Smärtlindringens hörnstenar

All smärtlindring vilar på fyra hörnstenar och det är ungefär samma hörnstenar som för 20 år sedan. Smärtlindring har gått från att vara enbart farmakologisk till att ha tittat tillbaka på sina rötter. Farmakologisk smärtlindring är kanske den snabbaste men i långa loppet så kommer det inte att fungera. Kroppen klarar inte av att bryta ned läkemedel och i värsta fall kan man bli beroende av läkemedel. För långsiktig smärtlindring måste man titta på annat håll också för att få bra effekt.

Modern smärtlindring kan man säga vilar på följande delar:

Kyla
Massage
Värme
TENS

All smärtlindring måste utgå från individen och individens behov och all smärtlindring måste individanpassas. Det som är en effektiv smärtlindring för en person kan vara en källa till extra smärta för en annan person.

De tre första varianterna av smärtlindring bygger på att man stimulerar kroppens egna förmåga till smärtlindring. Kroppen har egna naturliga resurser för smärtlindring – att kunna avgöra om jag behöver vila eller om man kan fortsätta jaga/samla är grundläggande för människors överlevnad. I en värld utan gips, sociala skyddsnät och antibiotika är kroppens egna förmåga till smärtlindring enormt viktig.

Kroppsegen smärtlindring går ut på att man antingen bedövar nerverna med hjälp av kyla – detta fungerar bäst på vävnadsskador, brännskador och i vissa fall migrän. Värme är bra på krampsmärtor som muskelskador, mensvärk och liknande. Värme ökar cirkulationen och frisätter kroppseget oxytocin – må bra hormoner som gör oss lugna och får oss att vila.

Att vi är sociala djur visar sig i massage – massage är det effetivaste sättet att få oss att slappna av. Vi är tillsammans och vi tar hand om varandra med massage – kroppen fullständigt bubblar av må gott hormoner som oxytocin. Massage är inte bara en effektiv smärtlindring utan är också lugnande, ångestdämpande och ger en mental avslappning.

Den sista delen av modern smärlindring är TENS – det är den enda av den moderna smärtlindringens hörnstenar som inte är kroppsegen men ändå helt utan biverkningar eller risk att man blir beroende av det. Smärtlindring med hjälp av TENS fungerar så att man via en TENS apparat skickar in en svag ström som får muskeln att dra ihop sig och sedan slappna av. Det blir som en massage och effekten av behandling med TENS apparat fungerar på ungefär samma sätt som en massgage.

En TENS apparat var tidigare ganska lätt att få hyra via landstingen men idag får man allt oftare köpa en själv. En TENS apparat kostar lite pengar men det är inköpet av en TENS apparat som är dyr när man väl sedan äger den så är den billig. Lite uppladdningsbara batterier och någon gång då och då nya elektroder som inte kostar mer än ett par tior stycket.

Dessa naturliga vägar till smärtlindring är helt ofarliga att ta och fungerar för många som ersättning för läkemedel. Det handlar om ett annat sätt att se på smärta och hur man mår än att stoppa i sig läkemedel och tro att all ska vara bra. Smärta är kroppens sätt att säga i från att nu räcker det. Detta är viktiga signaler att lyssna på.

Vill du köpa produkter för smärtlindring så har Hjalpia.se ett stort utbud av TENS apparater, hjälp till massage, kyla och värme.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>