Sy till barnen i trikå

Att sy till barnen är väldigt roligt och för många en kär hobby. Att sy barnsaker är ganska roligt och väldigt enkelt om än något pilligt att sy eftersom allting är lite mindre. Men finns det något att tänka på när man syr till barn?

Valet av tyg blir lite annorlunda. Ska man sy saker som överdrag och liknande går vilka tyger som helst när man syr till barn. Men ska man sy barnkläder så blir det lite andra krav på tyger. Det finns mycket barntyger på marknaden och det är ofta glatt färgade tyger men fina tryck. Mycket av barntyger är i trikåer och att sy i trikåer kan vara lite svårt för den som inte är van.

Ofta står det att man behöver en särskild overlock maskin för att sy i trikåer men det behövs inte. Många vanliga symaskiner har det som kallas för en falsk overlock som fungerar lika bra. Däremot behöver man efteråt klippa rent sömmen från överflödigt tyg om man använder en vanlig symaskin. Har man ingen falsk overlock så kan man använda trestegs sicksack för att sy i trikåer.

Knepet att sy i trikåer är att nåla tätare än vanligt innan man syr eftersom tyget ger med sig. När man syr i trikåer så ska man låta maskinen mata fram tyget och aldrig dra i det endast styra. Är du inte van klipp till en bit tyg som du tränar lite på innan du börjar sy.

Trikåer är underbara barntyger till kläder för barn ska du ha vävda tyger så bör man välja ett tyg som är lite tunnare så det blir mjukare och mer formbart. Säger man barntyger tänker många handlare tyvärr ganska könsstereotypt – prinsessor i rosa till flickor och racerbilar i blått till pojkar. Jag hittade en butik som heter Allstugan som säljer mycket tyger på nätet. Hos Allstugan finns en avdelning med barntyger som är tyger som är lite barnsliga utan att vara tråkiga stereotyper.

Många retrotyger som säljs nu mer brukar fungera bra som barntyger – härliga prickiga tyger från 50-talet och brun-orange tyger med rötter från 1970-talet. Våga tänk lite utanför dom vanliga ramarna.

Ekologiska och naturfärgade tyger är ännu ganska dyra och därför köper inte så många dessa tyger som barntyger. Förhoppningsvis så får vi snart fler ekologiska tyger som alternativ i handeln.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>