T-shirts – från underkläder till modeplagg

T-shirts är ett av våra vanligaste klädesplagg och att säga att alla har minst några stycken t-shirts i garderoben är förmodligen ingen överdrift. Men har du någonsin funderat över om det alltid varit så? Vad hade vi för kläder innan man uppfann t-shirts?

T-shirts togs fram som underkläder för amerikanska militärer omkring tiden för första världskrigets början, det vill säga i början av 1900-talet. Plagget var från början avsett som renodlare underkläder och inget som man skulle synas ute bland folk i. T-shirten blev snabbt populär som underkläder även bland civila under mellankrigstiden men det var först efter andra världskriget man ibland kunde se t-shirts som ett vanligt klädesplagg snarare än underkläder. Fortfarande var det vanligast att man hade en kortärmad skjorta när det var varmt ute och möjligen en t-shirt eller ett linne under skjortan.

På 1960-talet fick t-shirts sitt stora genombrott som ”vanliga” kläder och framför allt när en tillverkare av surfingbrädor i Californien kläckte den briljanta idén att trycka motiv på t-shirts. De första t-shirtsen med tryck hade därför samma motiv och logotyper som surfingbrädorna, men trenden med t-shirts med tryck spred sig blixtsnabbt till andra grupper, städer och länder.

T-shirts med tryck är kanske den ultimata bäraren av olika typer av budskap – från signaler om grupptillhörighet – som till exempel musikstil, vilket idrottslag man tillhör eller håller på, vilka t-spel, filmer och böcker man gillar – till renodlade reklambudskap för alla typer av företag – från läsktillverkare till biltillverkare. Av någon anledning har vi idag inget alls emot att vara levande reklampelare, det har tvärt om blivit något coolt att bära t-shirts och andra kläder med synliga logotyper och andra tryck.

Det här med grupptillhörighet är faktiskt en av de smarta aspekterna av t-shirts med tryck. Att två personer på en fest bär en t-shirt samma rockbands logotyp, samma tv-spels huvudperson, samma idrottslags emblem eller samma typer av tattoo tryck är en självklar utgångspunkt i ett inledande samtal, en dörröppnare till konversation och till vad som kan sluta i en livslång vänskap. T-shirts med tryck som betyder något för bäraren blir en markör för dennes personlighet och ett bra hjälpmedel för att hitta likasinnade.

Idag är utbudet av snygga, coola, roliga, tuffa och fina t-shirts nästan obegränsat och extra populärt är det förstås att köpa t-shirts med tryck. Det finns massor av bra webbutiker som säljer snygga t-shirts på nätet och hos en del kan du även få t-shirts med personliga tryck. Att designa sin egen t-shirt och ge bort till någon man tycker om är en perfekt present för födelsedag, som julklapp eller till alla hjärtans dag.

Du kan designa t-shirts med egna tryck hos Twear.
Och du kan köpa t-shirts med coola tryck hos Extreme Clothing.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>