Tonåring på Bal – Balklänningar, Smycken, Transporter

En bal är en festlig högtid som hålls för ungdomar och unga vuxna som går i högstadiet eller i gymnasiet. På engelska kallas balen för prom vilket är en kortform av promenade – helt enkelt promenad. Många baler hålls på våren strax innan studierna avslutas för gott eller för sommaruppehåll och vanligtvis är det alltså det sista året studenten går i den aktuella skolan som balen hålls. Den bal, eller prom som oftast visas i amerikanska filmer är alltså oftast för så kallade senior students i high school. Balen är en stor händelse både för amerikanska och för svenska ungdomar, ett tillfälle att få klä upp sig i vackra balklänningar, smycka sig med sina finaste smycken och få vara prinsessa för en dag. Har du riktig tur när du är på bal i USA blir du vald av de andra studenterna till balens kung eller drottning, en titel som är hett eftertraktad i många skolor och på film är det så gott som alltid en duktig idrottsman som blir balens kung och en cheerleader som blir balens drottning.

Men du som läser detta är förmodligen svensk och i Sverige har dessa traditioner med balens kung eller drottning inte riktigt fått fäste. Våra studenter firar sin bal lite annorlunda, med en fin flerrätters middag som i många skolor serveras av yngre studiekamrater vilket sedan avslutas med pardans och så småningom fram emot småtimmarna med mer populär musik, dans och fest.

Balklänningen och de smycken man bär till sin bal är en stor och viktig sak för många unga tjejer. Utseendet är viktigt i denna ålder och de flesta vill vara vackrast av alla under sin stora dag. Balklänningar planeras ofta månader i förväg och utbudet av fina balklänningar är stort. Traditionellt sett är balklänningar ofta långa fotsida klänningar som också kallas frackklänning eller aftontoilette. Balklänningar är samma typ av klänningar som passar de flesta finare fester. En balklänning är så gott som alltid ärmlös och många tjejer väljer att ha på sig en varm stor sjal över axlarna alternativ en bolero som matchar klänningen färg- och stilmässigt. Tänk på att även om det är kallt när man åker till balen blir det ofta riktigt kallt under sena vårkvällar och nätter.

Smycken och håruppsättningar är det som utgör pricken över i när en tjej klär upp sig till bal. Smycken bör matcha klänningen stilmässigt och gärna förstärka intrycket och de former som klänningen ska framhäva. Extra fint blir det med personliga och ganska enkla smycken i material som silver, glas och plexiglas – smycken som inte tar all uppmärksamhet utan snarare framhäver tjejens egen skönhet. Tänk på att det händer mycket under en balkväll och att värdefulla smycken som absolut inte får tappas bort kan vara bra att undvika. Se också till att mobiltelefoner och plånböcker kan förvaras på ett bra sätt, föreslagsvis i en enkel liten handväska som kan tas med överallt under kvällen.

Till balen väljer många att åka taxi och mest populärt är det att bli hämtad och lämnad i limousintaxi för att riktigt markera balkvällens högtidlighet. En bra idé är att låta två eller tre par dela limousinetaxi så blir det både billigare och roligare att ta sig till och från balen.

Fina balklänningar finns att köpa online här.
Personliga smycken som passar till bal hittar du här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>