Underbara doftljus

Doftljus är något fantastiskt – doftljus som verkligen har hittat en självklar plats i många hem. Att man använt doftljus för att skapa allt ifrån hemtrevnad till religiösa och hälsobringande funktioner är gammalt. Du såg säkert hur din mormor ställde tulpanerna bredvid brinnande stearinljus? Värmen från dina stearinljus fick tulpanerna att blomma och släppa sina dofter. Man har experimenterat med att blanda väldoftande oljor i stearinljus för att skapa doftljus för att maskera dofter under lång tid.

Idag har vi doftljus för att sprida en mjuk arom i ett rum – doftljus, belysning och inredning kan tillsammans skapa ett mysigt rum. De flesta kvinnor jag känner tycker om att tända ett par doftljus innan man kryper ned i badet och njuter av värmen från vattnet och aromen från sina doftljus. Vi påverkas mer än vad vi tror när det kommer till dofter och doftljus är viktigt för att skapa ett vackert hem.

De vanligaste doftljus idag har arom av äppelblom, jasmine och liknande naturdofter – sådant som vi associerar med sommar, sol och lediga dagar. Till vintern kommer alltid doftljus med en doft av kanel eller vanilj som är dofter som vi sammankopplar med julen.

Det amerikanska företaget Yankee Candle tillverkar doftljus och vaxkakor för aromalampor och dessa doftljus är ofta lite mer experimentella än många lite mer traditionella doftljus. Yankee Candle har dels vanliga doftljus med lukt av blommor men du kan också köpa doftljus från Yankee Candle  som har teman – en dag på stranden eller nytvättade handdukar. Där handlar det inte om att Yankee Candles har skapat en exakt kopia av någonting utan Yankee Candle leker med associationer och minnen.

Yankee Candle var det första företag som tillverkar stearinljus som började med och är helt specialiserade på doftljus i olika former – allt ifrån små burkar med doftljus till vaxkakor och små mysiga värmeljus.

Dofter från doftljus kan väcka minnen som är starka och i många fall bra minnen – minnen som får oss att slappna av och vila. Det är därför vi älskar doftljus för doftljus är inte bara mysiga stearinljus – det är också ljus som får oss att må bra. Doftljus har i allmänhet en sak till som skiljer dem åt från andra stearinljus – doftljus kommer oftast i en trevlig glasburik. Förvarar man inte doftljus i en glasburik eller liknande så kommer dina doftljus snart tappa sin lukt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>