Ur vs Klocka

Finns det egentligen någon skillnad mellan orden ur och klocka? Vi använder orden klocka och ur som två synonymer men det finns några små skillnader. En klocka visar tiden här och nu medan ett ur visar tiden och kan mäta en tid mellan ”start och stopp”. Man kan lätt låta sig tro att klockor och ur är någonting nytt men att mäta tiden är gammalt. De äldsta bevarade klockor vi har är från 3000 före Kristus. Det handlade om solur där man hade skuggan som visare. Mycket tyder på att Egyptens obelisker hade en funktion som klocka.

De äldsta klockor i den betydelsen vi känner ordet klockor är mekaniska klockor från 1200-talet i England. Från början handlade klockor mycket om att mäta tiden för planeters och kända kometers omloppsbanor så klockor och mekaniska och analoga datorer som räknade ut stjärnors och himlakroppars positioner skapades av samma hantverkare. En urmakare. Den äldsta ”datorn” för att räkna ut stjärnors positioner är från första århundradet efter Kristus födelse.

Finmekanik klockor och ur är med andra ord ingenting nytt. När man väl hade lärt sig göra en klocka som klarade av att hålla tiden bara man vred upp den så har mekaniken sett ungefär lika dan ut. Det var inte förens med kvartsuret som klockor kom att bli exaktare och framför allt så slapp man omaket med att vrida upp en klocka.

Idag har vi klockor över allt – armbandsklockor, mobiltelefoner, klockor i reklampelare. Men all vår tideräkning är ungefär den samma. Alla klockor och vår tid har sitt ursprung i ett dygn och ett varv runt solen. Det finns två huvudtyper av kalendrar den enda baseras på måncykeln och den andra på solcykeln – eller en kombination av de båda.

Att mäta tiden på himmelen blev viktigt när man började bli viktigt när man skulle odla mat och då hålla reda på hur lång tid det var kvar av odlingssäsongen eller hur länge till man måste knapra på förråden. Klockan i betydelsen tiden på dagen var bara intressant för vetenskapsmän före industrialismen. Bönderna levde efter naturens egna klocka – solen. Det var inte förens industrialismen kom som klockor blev intressant för vanliga arbetare.

I ett industrisamhälle är det viktigt med vad klockan är och inte vad solen är. Man började jobba klockan sex på morgonen oavsett årstid. I städer fanns klockor på kyrkor och industrier. Klockor och kyrkklockor blev helt plötsligt en viktigt del av vårt liv. En klocka skulle dröja länge innan det var något som var var mans egendom. Länge var en klocka en vanlig present som tack för lång och trogen tjänst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>