Urmakare – en skyddad yrkestitel

Urmakare är en skyddad yrkestitel – det betyder att man måste kunna uppvisa betyg från en utbildning för att få kalla sig för urmakare. För att bli urmakare i Sverige så finns det en utbildning till urmakare och det är en treårig eftergymnasial utbildning. Efter utbildningen arbetar de flesta urmakare i klockbutiker.

Som urmakare är man specialist på klockor och urverk – det gäller både digitala klockor och analoga klockor. De flesta digitala klockor kräver att klockan skickas in till tillverkaren av klockorna. Men mycket av service och underhåll av vanliga klockor kan en urmakare själv i butiken ordna och ta hand om.

Klockmäster är en kedja av klockbutiker med urmakare genom att satsa på att ha många urmakare i sina klockbutiker så kan man som kund slippa skicka in en trasig klocka. Att köpa en märkesklocka kan kosta lite pengar men många märkesklockor har ofta en ganska klassisk design och därför brukar man ha märkesklockor i flera år efter det att märkeskläder har sedan länge gått ur tiden.

Klockor och märkesklockor är en naturlig del av våra liv – vi köper en märkesklocka som ska hålla i många år. Köper man en märkesklocka brukar man ha den i många år och att då köpa en märkesklocka av en urmakare ger det lilla extra med sin kunskap. Lite som att man har kontakt en bra bilverkstad om man köper en märkesklocka.

Vårt liv formas av klockor och tiden – en klocka är inte bara ett hjälpmedel för att hålla tiden utan en klocka utan en märkesklocka säger vem du är. En stabil och pålitlig märkesklocka som Omega säger en hel del om vem du är.

Man kan inte jämföra en märkesklocka med märkeskläder just eftersom vi har märkesklockor så mycket längre än vad vi har kläder. En klocka kan man se som en investering för livet för en bra märkesklocka har möjligheterna att hålla så länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>